Baranya - Steiermark Baráti Társaság

Baranya - Steiermark Baráti Társaság
Státusz
A szervezet: 
a Civil Közösségek Házában tartja összejöveteleit
Aktuális infó

 

BASTEI
H-7625, Pécs
Vilmos u. 25.
Tel.: 72/329-202

Az Osztrák Szövetségi
Köztársaság Pécsi Konzulátusa
H-7621 Pécs
Széchenyi tér 9.
Tel.: 72/311-400

 

Címünk Ausztriában:

Herr Max Wratschgo
A-8330 Feldbach
Jahnweg 5.
Tel.: 43-(0)3152/2497

BASTEI
Baranya - Steiermark Baráti Egyesület
Baranya-Steiermark Freundschaftsverein

Elnök/Präsident: Dr. Schmidt László
Cím: H-7625 Pécs Vilmos u.25., Ungarn
e-mail: schmidt [dot] pecsataxelero [dot] hu
Telefon: 36 72 216 474
Fax: 36 72 256 364

Alelnök/Vizepräsident: Max Wratschgo
Cím: A 8330 Feldbach Jahnweg 5., Österreich
e-mail: die [dot] europaerateuropajugend [dot] at
Telefon: 43 (0)315 22497
Fax: 43 (0)315 22497 4

BASTEI - magyarul bástyát jelent. A Baranya-Steierország elnevezésének kezdőbetűiből keletkezett. Az egyesület vallja, hogy a bástya, amit épít, a baráti kapcsolatok köveiből épül, és minél több ilyen kapcsolat alakul ki, annál erősebb lesz.

A BASTEI feladata, hogy segítsen, az egyes emberek kapcsolatai útján, minden bürokráciától mentesen erősítse a már meglévő kapcsolatokat, keresse azokat a területeket, ahol újak létesülhetnek.

A BASTEI - Magyarországon 1989-ben megalakult és bejegyeztetett, de Steierországban is működő egyesület. Tagjai magánemberek, vállalkozók, vállalatok és egyesületek lehetnek. Az egyesület tagságába jelentkezők vállalják, hogy az alapcélokkal egyetértenek, azok megvalósítását aktívan segítik. Tagsági díjukkal és munkájukkal, javaslataikkal előmozdítják Baranya és Steierország között mindinkább kialakuló baráti kapcsolatokat.

Az egyesületet szponzorok is támogathatják. Anyagi támogatásukkal biztonságos működését segítik, és ennek elismeréseként az egyesület minden lehetséges alkalmat megragad arra, hogy a magyarországi és ausztriai rendezvényeken, sajtó, rádió és TV tájékoztatóknál szerepeljenek. A szponzorok természetesen lehetnek egyben az egyesület tagjai is.

Célkitűzéseink között lényeges a két területi egység közötti kulturális kapcsolatok elősegítése. Így kapcsolatok kiépítése az iskola és az oktatásügy terén: általános- és középiskolák együttműködésének, diákok levélpartner-kapcsolatainak, cserelátogatásainak serkentése, amatőr kulturális-, alkotócsoportok és szólóművészek kölcsönös bemutatkozásának és megismerésének elősegítése, kultúrközpontok közötti kapcsolatteremtések megalapozása.

A kölcsönös megismerést, a két ország kulturális és tudományos eredményeinek terjesztését szolgálják az egyesület előadássorozatai Baranyában és Steierországban, helyi és vendégelőadók felkérésével.

A két terület művészi értékeit a nagyközönség előtt kiállításokkal, előadói estekkel kívánjuk feltárni. Képzőművészetek terén a Neumarktban évente megtartott alkotótáborok, az ezekhez társuló kiállítások segítik a két régióban élők kölcsönös megismerését.

Célunk még a nyelvtanulás ösztönzése és ehhez kapcsolódva az ország-ismeretek szélesítése.