„Történetek a szomszédságból – fotók a Pechán-fényképészműhelyből” c. kiállítás

2022. november 16., szerda 17.002022. december 14., szerda 16.00
„Történetek a szomszédságból – fotók a Pechán-fényképészműhelyből” c. kiállítás
kiállítás

Verbászi Kulturális Központ- Városi  Múzeuma (Szerbia) „Történetek a szomszédságból – képek a Pechán család fényképészműhelyéből” c. kiállítása.
Megnyitó: 2022. novemberi 16-án, szerdán 17 órakor.  Megtekinthető: 2022. december 14-ig, hétköznapokon 9-17 óra között.

A kiválasztott fényképek, jellegzetes emlékkönyvek bemutatásával megkíséreltük elragadni a feledéstől egy történetet polgártársainkról, elsőrorban női pogártársainkról, életükről, amelyeket sejthetünk és kiolvashatunk a régi fényképekről. Ezek a kis remekművek egyben kis történelmek. A kiolvasás alapján következtethetünk Újverbászon, a birodalom peremén lévő kisvárosban töltött élet által nyújtott változatosságra, amely egyrészt kapcsolatban áll a nagy európai központokkal, de a térségünkben található különböző etnikai miliővel is. A különbözőség vallási és konfesszionális, de anyagi, státuszbeli is volt. A fényképeken látható hősnőink a polgári réteghez tartoztak és szemlátomást a modern események és divatnak megfelelő trendek hatása alatt voltak. Ezzel a történettel megkíséreltük középpontba helyezni még egy hősnőt, akiről gondoljuk, hogy eddig nem kapott megérdemelt figyelmet, ő pedig Pechán József felesége, Joeckel Teréz. A századok határán, a birodalom határán ő megmaradt, először férje árnyékában, majd önfeláldozó anyaként és fia mellett. Történetünkkel megkíséreltünk hozzájárulni Pechán Teréz megismeréséhez, hogy  legalább egy kicsit kihozzuk a szemlélők szeme elé. Úgy gondoljuk, megérdemli. A régi fényképeken látható hősnőink, Erzsébet, Flóra és Hedvig pedig ez alkalommal hadd elevenítsék fel egy kicsit azt az időt, amelyben biztosan nem volt könnyű élni, viszont gazdag volt esemeényekkel, újdonságokkal és szenzációkkal, úgy a művészetben, mint a gazdaságban, történelmi szintéren, politikában, de a mindennapi életben is. Megismerve a Pechán család életét és munkásságát, továbbá azokat az alkotásokat, amelyeket három korosztály évtizedeken át hozott létre, megvilágítottuk a fényképész tevékenység történelmére vonatkozó történetet Újverbász kisvároban. Mindenki, aki a lencse előtt és mögötte volt, jószomszédi viszonyokban élt. Otthonaik négy, nagyon kis távolságra lévő újverbászi utcában voltak elhelyezve. A szomszédi viszonyokat valószínűleg nem találjuk meg a történetírásban. Ebben az esetben Pechánék fényképész kamerájának sikerült azt feljegyezni. Amíg lapozzuk az albumokat, minden szó felesleges. A régi fényképek nézegetésével visszahozzuk Önt a régmúlt időkbe és töröljük az időbeli és területi határokat...

Helyszín: