Metamorphoses Meseterápiás Egyesület Ökológiai Kutatócsoportjának képzése

2020. február 29., szombat 10.002020. március 1., vasárnap 16.00
Metamorphoses Meseterápiás Egyesület Ökológiai Kutatócsoportjának képzése
oktatás-tréning

Metamorphoses Meseterápiás Egyesület Ökológiai Kutatócsoportjának képzése

Hogyan segítsük a mesékkel a teremtett világgal való kapcsolódást?
A meseterápia és természetművészet együttes, egymást támogató alkalmazása új lehetőség az ökológiai nevelésben, hiszen bár két markánsan különböző terület, alapvető rendezési elve azonos. A mindenkori alkotó vagy mesehallgató az archaikus tudat segítségével ugyanoda, egy belső középpont felé tart.
Célja egy olyan természet-tiszteletre alapozott szemlélet kialakítása, amelyben nem azért fontos a természet védelme, mert divatos, vagy kötelező a témával foglalkozni, hanem azért, mert a természet részeként tekint magára.

Alkalmazott módszereink a meseék, a természetművészet és a kézművesség egyedi ötvözése - a mesÉLŐtermészet -, melyet 80% gyakorlatban tanítunk. A program nagyban segíti:


- A természettel való egység érzésének kialakítását.
- A környezeti nevelést, ökológiai tudatformálást.
- A perspektívaváltást. Környezetünk értéktelen dolgainak értékessé változtatását.
- Magunkat alkalmas látni arra, hogy minőségi változásokat érjünk el környezetünk formálásában..
- A körülöttünk lévő jó és rossz dolgokat szétválogatni, átértelmezni.
- Képessé válni a rendetlen összerendezésére.
- Felismerni azt, hogy emberként az élővilág szerves alkotó részei vagyunk.
- Felfedezni a környezetükben rejtőző hétköznapi kincseket.
- Kialakítani a természet tiszteletére alapozott szemléletet, amelyben belső igényként jelenik meg a környezettel való összekapcsoltság.
- A külső világ rendeződése által, lehetőséget teremteni a belső rendeződésre.
- Feltöltődést, regenerálódást.
- A jó gyakorlat kialakítását.


Kiknek ajánljuk a képzést?
Ajánljuk ezt a programot pedagógusoknak, meseterapeutáknak, mesepedagógusoknak és más gyermekekkel foglalkozó szakembereknek, érdeklődő szülőknek, de a mesÉLŐtermészet új alternatívát nyújthat a környezeti, az ökológiai és a környezetvédelmi nevelésben is, ezért ajánljuk erdőpedagógiával, természetvédelemmel, ökológiával foglalkozó szakembereknek is.

Miért fontos a természethez kapcsolódnunk?
Évezredes tudás, hogy a testi-lelki egészség csak a természettel való összhangban, a természettel való kapcsolatot feltételezve jöhet létre. Mára viszont egyre csökken a gyerekek számára bebarangolható zöld terület aránya és a szülők szívesebben látják gyermekeiket a világháló előtt, mint a szabadban. Felnövekvő gyermekeink az iskolákban, természetfilmekből és ismeretterjesztő játékokból rengeteg virtuális és tudományos információt szereznek a természetről, de a természethez való egészséges kötődés sokszor mégsem valósul meg. A megszerzett tudásanyag - valós tapasztalatok hiányában - nem hozza közelebb egymáshoz gyermekeinket és a természetet.

Vezeti : Tátrai Vanda metamorphoses alkotó fejlesztő meseterapeuta és Balázs Péter természetművész, egyetemi docens
Időkeret : egy hétvége mely után haladó kurzusra és különböző (természeti helyszínekben rejlő kapcsolódási lehetőségeket mesékkel, alkotással feltáró) évszakos műhelyekre lehet jelentkezni.

Minden csoportban fenntartunk egy ösztöndíjas helyet, amit a regisztrációs lap kitöltésekor megírt motivációs levéllel lehet elnyerni. A bejelentkezések után visszajelzünk, hogy elnyerted-e a FabulART ösztöndíjat. A FabulART ösztöndíjasok ingyen vehetnek részt a képzéseken!


Ára: 40 000Ft
Metamorphoses Meseterapeutáknak egyesületi tagsággal: 37 000Ft
Tartalmaz minden anyagköltséget.


Részletek: https://termeszetmesei.webnode.hu/


Jelentkezési lap:
https://www.mesejaro.com/regisztracio/

Helyszín: