Gebauer Galéria: Maljusin Mihály képzőművész "Minimax" c. kiállítása

2023. június 1., csütörtök 17.002023. június 21., szerda 17.00
Gebauer Galéria: Maljusin Mihály képzőművész "Minimax" c. kiállítása
kiállítás

Maljusin Mihály képzőművész „Minimax” c. kiállítása.
Megnyitó: 2023. június 1-én, csütörtökön 17 órakor. Megnyitja: Várkonyi György művészettörténész.
Megtekinthető: 2023. június 21-ig, hétköznapokon 9-17 óra között.

Maljusin Mihály képzőművész (1986, Pécs) 2016 és 2020 között a PTE Művészeti Kar Doktori Iskolájának volt hallgatója. Munkái többek között Budapesten a Műcsarnokban, Pécsen az M21 Galériában voltak láthatók. Írásai mások mellett az Új Művészetben, a Jelenkor Online felületén, és a Magyar Műhely folyóiratban jelentek meg.
Legutóbbi egyéni kiállítása 2019-ben volt, így ez a tárlat egyfajta visszatérésként is értelmezhető. Munkáit általában a változatos médiumhasználat, a színesség, és az elemekből álló jelleg, az ebből fakadó végtelen bővíthetőség, és egy végletekig csupaszított, lényegre szorítkozó formanyelv jellemzi.
Jelen kiállítás címe, a Minimax, egyrészről valamiféle játékosságot hív elő, ami a kiállításon szereplő munkák anyaghasználatában is tetten érhető (lufi, puzzle, kosárlabda). Másrészt azonban a szerző által érvényesített esztétikai elvekről is szól, nevezetesen az apró darabokból összeálló nagy egész jelentését is hordozza. Végül a minimax egyben játékelméleti fogalom, ahol is egy „maximális veszteségek minimalizálására” irányuló döntési elvet értenek alatta.