Fogd a Kezem Alapítvány - ART BRUT c. kiállítás- Intellektuális képességzavarral élők kiállítása

2022. szeptember 16., péntek 09.002022. október 3., hétfő 09.00
Fogd a Kezem Alapítvány - ART BRUT c. kiállítás- Intellektuális képességzavarral élők kiállítása
kiállítás

ART BRUT c. kiállítás -Intellektuális képességzavarral élők szabadtéri  kiállítása.

A pécsi Fogd a Kezem Alapítvány célja az önálló életvezetésben támogatást igénylő intellektuális képességzavarral élő fiatalok kísérése azon a fejlődési úton, amely ahhoz segíti őket, hogy az emberi társadalom részben önálló, a mindennapi követelményekhez alkalmazkodni tudó tagjaivá váljanak.

Az art brut-ot, azaz a durva, nyers művészetet - mely az outsider art irányzat egyik ága - Jean Dubuffet nevezte először így. A művészeti stílus a pszichésen sérültek, intellektuális akadályozottsággal élők, a perifériára szorult ismeretlenek, a naivak, a rabok, a gyermekek és részben a "primitívek" képzőművészeti munkáinak összefoglalására használatos, amely során a hangsúly a spontán önkifejezésen van.
2015 szeptemberében kezdődött az Alapítvány és a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának közös munkája, az Art Brut!  – integrált művészeti szeminárium Dr. habil Hegyi Csaba egyetemi docens és Zsin Bence festőművész doktorandusz irányításával. A szabadon választható kurzus célja a felnőtt intellektuális akadályozottsággal élő alkotók, illetve az osztatlan képzőművész szakok hallgatói közötti kapcsolatkeresés, az élmény alapú és hatékony integrációra törekvés a művészet, a közös alkotás és ennek a nagyközönség felé történő bemutatása által. Azaz elvárások nélküli alkotás olyan közegben, amely maradandó nyomot hagy a résztvevők személyes és szakmai életében.
A VI. Pécsi Tanuó Város Fesztiválon harmadszorra megtekinthető az inkluzió és integráció jegyében a kiállítás, hiszen a gondozottak által készített festmények szabad alkotását mutatják be, melyekhez a hallgatók közösségükkel, közös időtöltésükkel, alkotásukkal járultak hozzá.
Őszintén reméljük, hogy a kiállításunk meghozza kedvüket ahhoz, hogy 2022. október 1.-jén velünk együtt alkossanak és ünnepeljék alapítványunk 30+ születésnapját!

Helyszín: