Területfejlesztés: várják a megye szereplőinek javaslatait

2014. április 29., kedd
Területfejlesztés: várják a megye szereplőinek javaslatait

A megyei önkormányzatok – így a baranyai is – törvényi kötelezettségéből és felhatalmazásából eredően területfejlesztési, területrendezési, vidékfejlesztési és koordinációs feladatokat lát el, amelynek részeként részt vesz a hazai területfejlesztés koncepcionális és stratégiai tervezésében.

- A 2014 és 2020 közötti időszakban rendelkezésre álló uniós források komoly fejlődési lehetőségeket jelentenek megyénk számára. Ezek gyors és zökkenőmentes lehívásának elengedhetetlen feltétele, hogy a megyei önkormányzat már a költségvetési ciklus elején kidolgozza területfejlesztési koncepcióját és programját – vázolta a feladat fontosságát Pohl Marietta, a baranyai közgyűlés fideszes alelnöke.

- Most a megyei területfejlesztési program készítése zajlik, aminek július 31-ig kell elkészülnie – hangsúlyozta Pohl Marietta. – A program alapját a települési fejlesztési igények képezik, ennek elkészítésében, illetve végrehajtásában a megyei önkormányzat stratégiai partnerként tekint a települési önkormányzatokra. A fejlesztési elképzelések, projektötletek gyűjtésének fő színtere a www. fejlodobaranya.hu honlap. Kollégáimmal együtt azért hoztuk létre ezt az oldalt, hogy az érdeklődőket, érintetteket első kézből tájékoztassuk a megye területfejlesztéssel kapcsolatos feladatairól, eseményeiről. Honlapunk segítségével mindenki tájékozódhat a 2014–2020 közötti uniós programozási időszak aktuális információiról, megtekintheti és véleményezheti az önkormányzatunk által készített fejlesztési dokumentumokat, megalapozó tanulmányokat, megoszthatja velünk saját fejlesztési elképzeléseit. A megye fejlesztése csak közös erővel, közös gondolkodással valósulhat meg, ezért számunkra fontos, hogy tudjuk, a megyében élőknek, dolgozóknak, vállalkozóknak mire van szüksége – fogalmazott az alelnök. Hozzátette, kérnek minden érintettet, hogy amennyiben eddig nem kerítettek volna rá sort, vagy újabb projektötleteik merültek fel, a honlap projektgyűjtő adatlapjának kitöltésével juttassák el fejlesztési elképzeléseiket május 15-ig.