Sikeresen elindult a "Bildung+Digital?!" projekt

2020. január 6., hétfő
Sikeresen elindult a "Bildung+Digital?!" projekt

Sikeresen elindult a Bildung+Digital?! projekt


A tartalmak és a folyamatok digitalizálásának gyakorlati előmozdítása – évek óta szembesülnek a felnőttképzési intézmények ilyen kihívásokkal, és ez a folyamat a jövőben még inkább erősödni fog. Ez a folyamat kihat a felnőttképzési munka minden dimenziójára, kezdve a célcsoport-specifikus megszólítással és a digitális formátumok adott résztvevők számára való alkalmazásával a tanítás és a tanulás etikai és jogi szabályainak figyelembe vételével. Az egész életen át tartó tanulás, az európai tér kulturális és szervezeti sokféleségével a stratégiai partnerség keretein belül felnőttképzési intézmények számára kiváló fórumot kínál a párbeszédre és a bevált gyakorlatok cseréjére.


A "Digitális+Oktatás?!" Projektcím már azt jelzi, hogy a gyakorlati megvalósítás sok kérdőjellel és felkiáltójellel jár. A projekt középpontjában a digitális vagy digitalizált oktatással kapcsolatos legjobb gyakorlatok cseréje, az ötletek megvitatása és a lehetséges megoldásokról való közös gondolkodás állnak. Ennek fő tere a transznacionális projekttalálkozók, amelyekből 31 hónap alatt nyolcat terveznek, egyet 2019-ben, hármat 2020-ban, hármat 2021-ben és egyet 2022-ben. Mindegyikük nagyjából azonos struktúra alapján valósul meg:

1. Betekintés a befogadó intézmény oktatási munkájának gyakorlatába, ideértve a tanárokkal és a hallgatókkal folytatott megbeszéléseket;
2. Nemzeti szakértő benyomásai;
3. Megbeszélés és gyakorlatcsere.

A projekt az első határokon átnyúló találkozóval kezdődött 2019 októberében Münsterben, amelyen a nyolc európai országból (Belgium, Németország, Olaszország, Litvánia, Ausztria, Lengyelország, Csehország és Magyarország) 32 fő vett részt. Ismerkedés és élénk eszmecsere után Ortrud Harhues, a fogadó szervezetek vezetője betekintést engedett a münsteri KAB-Bildungswerk képzési kínálataiba, folyamatainak és struktúráinak digitalizálásába. Az NRW katolikus felnőtt és családoktatással foglalkozó állami munkacsoportjának ügyvezető igazgatója, Dr. Martin Schoser számos országos felmérés eredményét ismertette a képzések digitalizálásával kapcsolatban. A következő belgiumi találkozó az etikai kihívásokról szól majd 2020 februárjában.

Csatolt fájl:
  • application/pdf ikonLetöltés (2021-01-13-elindultabildungdigitalprojekt.pdf)
Link:
Kapcs. projekt: