NKA: nagyobb lesz a fesztiválok támogatása

2012. május 5., szombat
NKA: nagyobb lesz a fesztiválok támogatása

A kiemelkedő kulturális értékkel bíró fesztiválok számára 772 millió forintot osztott szét a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Kulturális Fesztiválok Kollégiuma. A pécsi POSZT is a nyertesek között van.

    Összesen 145 fesztivál pályázott, az igényelt támogatás összege meghaladta a 2,3 milliárd forintot. A megtakarításokból a kollégium 460 milliós keretét 100 millióval megemelték és a következő évi terhére még 182 millióval kiegészítették - mondta el L. Simon László, az NKA Bizottságának elnöke.

    "Azért mertük ezt megtenni, mert a nemzeti erőforrás miniszterrel kötött hároméves megállapodás szerint 2013-tól évenként 400 millió forintot kapunk a miniszteri keretből" - részletezte az elnök. Kiemelte: a miniszterrel kötött megállapodás lehetővé teszi, hogy a jövőben több évre előre lehessen kiírni pályázatokat, ami a fesztiválszervezők régi kívánsága.

    Most 77 pályázatot fogadtak el, a többi között olyan rangos események nyertek támogatást, mint a Budapesti Őszi Fesztivál, a Bartók+Verdi Miskolci Nemzetközi Opera Fesztivál, a Zempléni Fesztivál, a pécsi POSZT vagy az Ördögkatlan Fesztivál.

    Negyvenegy pályázatot nem támogatott a kollégium, kettőt halasztott státuszba sorolt és huszonötöt formai hibák miatt érvénytelennek minősített. Az eredménylista napokon belül az NKA honlapján lesz olvasható.

    Az elnök kitért arra, hogy a nem támogatott pályázatok közül többről úgy döntöttek, bár van kulturális vonzatuk, a gasztronómiai események közé tartoznak. Ezek szervezőinek azt javasolják, hogy akár változatlan formában a napokban megjelenő, új, a gasztronómiai eseményeket kezelő pályázatra nyújtsák be anyagukat. Mintegy 300 millió forintot oszthatnak szét a gasztronómiai jellegű és 80 milliót a helyi jelentőségű, kisebb fesztiválokra. Egybevetve: az év első felében több mint egymilliárd forintot ítéltek oda kulturális rendezvényekre.

    Még egy döntéssorozatról beszámolt L. Simon László.: az NKA Kulturális Fesztiválok Kollégiuma több mint 60 millió forintot ítélt oda 8 pályázatra abból a célból, hogy az Európai Bizottság Kultúra keretprogramjában a nemzetközi együttműködési projektekben való részvételnél az önrész előállítása ne legyen akadály.

    Bővültek az egyházi értékek megmentésére szolgáló források is: az Építőművészet és Örökségvédelem Kollégiuma számára a hajdúdorogi egyházmegye területén lévő három görög katolikus ikonosztázion restaurálására 40 millió többletforrást biztosítottak.

    L. Simon László kiemelte: az NKA küldetésének tartja az egyházi örökség ápolását és megőrzését, nemcsak az építmények, hanem a múzeumok, levéltárak és kulturális intézmények védelmét. 2010-ben 48 pályázatra több mint 38, 2011-ben pedig 59 pályázatra csaknem 59 millió forintot ítéltek meg.

    Tárgyalásokat folytattak a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárságával, amelynek javaslatára közös programot indítanak, minthogy számtalan kis faluban turisztikailag és kulturális szempontból is komoly értékek találhatók.

    A program első állomása az a 40 millió forintos többletforrás, amelyből - mint Kocsis Fülöp görögkatolikus püspök elmondta - a hajdúdorogi egyházmegye templomai közül nemcsak a fábiánházi, hanem a leveleki és aranyosapáti ikonosztázionokat és oltárokat is restaurálhatják.

    Szászfalvi László, a KIM államtitkára hangsúlyozta, hogy az NKA-val közös program az anyagi eszközök koordinációját és a tervezhetőséget segíti.

MTI