Jelentkezéseket vár a Vers- és Prózamondó Pedagógusok Műhelye

2017. május 17., szerda
Jelentkezéseket vár a Vers- és Prózamondó Pedagógusok Műhelye

A Civil Közösségek Házában működő, idén 30 éves jubileumát ünnepló Vers és Prózamondó Pedagógusok Műhelyének vezetője Sólyom Katalin várja mindazok jelentkezését, akik valaha is részt vettek a Műhely munkájában . Jelentkezni "Versmondók" megjelöléssel e-mailben a nevhazatt-online [dot] hu címen vagy telefonon a 72/511-815 lehet. Illetve Sólyom Katalin telefonszámán: 30/424-3906

Vers és Prózamondó Pedagógusok Műhelye

A Nevelők Háza Egyesület egyik kiemelkedő, öntevékeny művészeti alkotó csoportja a Sólyom Katalin Jászai –díjas színművésznő vezette, immáron 30. éve működő Vers és Prózamondó Pedagógusok Műhelye.
A vers és prózamondó pedagógusok köre 1987-ben alakult néhány irodalomszerető tanár, és óvónő részvételével. Eredeti céljuk a szép magyar beszéd és az irodalom ápolása és gyakorlása volt, csupán saját kedvtelésre.
Hamarosan igény támadt arra, hogy munkájukat közönséggel is megismertessék. Évenként egy-két irodalmi est programját állították össze főként azzal a céllal, hogy a kortárs magyar irodalom jelentős alakjait bemutassák. Elsősorban pécsi - baranyai kötődésű költők és írók műveiből készültek irodalmi összeállítások. (Pákolitz István, Galambosi László, Makay Ida, Mihalik Zsolt, Bertók László, Méhes Károly, Fischer Mária, Petrőczy Éva, Lázár Ervin, Meliorisz Béla, Parti Nagy Lajos) Az előadások után a szerzőket is meghívták baráti beszélgetésre. Másodsorban a magyar irodalom nagyjainak jeles évfordulóira hívták fel a figyelmet (József Attila, Radnóti Miklós, Örkény István, Weöres Sándor, Csorba győző, Arany János)
Készültek egyéb pódiumműsorok is, tematikus vagy alkalmi aktualitású összeállítások. Ilyenek voltak a teljesség igénye nélkül: Góbéságok (vidám népköltészet) Kapun kívül (határon túli magyar költészet) A bor dícsérete, Könyvek könyve, Püspökség -1000, Versben élő Pécs és természetesen minden évben műsorral köszöntötték és köszöntik a költészet napját.
A válogatás a tagok személyiségének megfelelően saját érzelmi beállítottságuk és a versekhez való kötődésük szerint történt és történik ma is. Ez az irodalomkedvelő tagokból álló közösség havonta találkozik és készül az újabb és újabb előadásokra, amelyeket a Civil Közösségek Házában,  egyéb  pécsi helyszíneken  sőt  a megye kisebb településein is bemutatnak.
A tagok, egyúttal a műsorokban részvevők névsora: Bükkösdi Valéria, Barna-Mendli Erzsébet, Bán Teréz, Gergő Kata, dr. Hernádi László Mihály, dr. Klaudy Péter, Nagy Katalin, dr. Sebők Ildikó, Simon Benjámin, Solymosi Franciska, Szabó Lászlóné, varga Adrienn valamint Sólyom Katalin a műhely vezetője.


Pécs, 2017. május 12.