Ibero-Amerikai Napok a PTE-n

2012. május 1., kedd
Ibero-Amerikai Napok a PTE-n

A Pécsi Tudományegyetem Ibero-Amerika Központja május 2-4. között ismét megszervezi a pécsi PTE Ibero-Amerika Hetet. A tudományos-kulturális rendezvénysorozat ebben az évben tizenharmadik alkalommal mutatja be május elején, háromnapos programsorozat keretein belül a spanyolul-portugálul beszélő világ kultúráját.

Az idei, 13. Ibero-Amerika Hét során spanyol és portugál nyelvű nemzetközi konferenciát szerveznek, amely a cadizi Alkotmány kétszáz éves évfordulója kapcsán az Constitución, Estado y sociedad en Iberoamérica, 1812-2012 címet viseli.

A hagyományoknak megfelelően a május 2-ra tervezett konferencia előadásait a PTE Ibero-Amerika Központja által gondozott Iberoamericana Quinqeecclesiensis sorozat 10. spanyol és portugál nyelvű kötetében kívánják megjelentetni.

A tudományos kollokviumon túlmenően a programsorozat fontos célkitűzése a spanyolul-portugálul beszélő világ kultúrájának, történelmének, változatos kulturális programok segítségével történő bemutatása. Az Ibero-Amerika Hét középiskolai diákok, egyetemi hallgatók, nyugdíjasok részére szervezett eseményei iránt az eddigi évek tapasztalatai alapján egyre fokozódó érdeklődés mutatkozik, ezért a hagyományos programok mellett 2007-től fesztivál jelleggel egy többnapos rangos kulturális eseményeket felsorakoztató programsorozatot indítottak.

A programokat ebben az évben is szoros együttműködésben szervezik a PTE Spanyol Szemináriumával, a Kodály Zoltán Gimnázium Magyar-Spanyol két tanítási nyelvű tagozatával, a Budapesten akkreditált latin-amerikai, illetve a spanyol és a portugál nagykövetségekkel, a budapesti Cervantes Intézettel, az Oktatási Minisztériummal, a Külügyminisztériummal, valamint pécsi és országos civil szervezetekkel (az idén 20. éves fennállását ünnepli a Pécsi Magyar-Spanyol Baráti Társaság!).

Az előző évek gyakorlatához hasonlóan a rendezvénysorozat védnökeinek kérték fel Spanyolország és Portugália nagyköveteit, a GRULA (Latin-amerikai Nagykövetek Csoportja) soros elnökét, a Baranya Megyei Közgyűlés elnökét, valamint Pécs polgármesterét és a Pécsi Tudományegyetem rektorát.

Hagyománnyá vált, hogy a számos spanyol-portugál nyelvet beszélő ország bemutatására törekvő rendezvénysorozat fővédnökének a Magyar Köztársaság külügyminiszterét kérik fel. 2002-ben és 2011-ben Martonyi János, 2003-ban és 2004-ben Kovács László, 2005-ben és 2006-ban Somogyi Ferenc külügyminiszterek, 2007-ben, 2008-ban és 2009-ben pedig Göncz Kinga külügyminiszter asszony, 2010-ben Dr. Balázs Péter vállalta el az Ibero-Amerika Hét fővédnöki tisztségét. 2012-ben Martonyi János külügyminisztert kérték fel ismét a PTE XIII. Ibero-Amerika Hét fővédnökének.