Fogadjon örökbe padokat és tereket! - a város rámozdult a civilek ötletére

2012. július 28., szombat
Fogadjon örökbe padokat és tereket! - a város rámozdult a civilek ötletére

Egy pécsi vállalkozó évekkel ezelőtt mozgalmat indított az utakon található aknafedelek „örökbefogadása" érdekében. A kezdeményezéshez eleinte jó páran örömmel csatlakoztak, azonban idővel - a megcsappant érdeklődés és az adoptálás következményeként felmerülő költségek miatt - elhalt a lelkesedés. Nem így a játszóterek és padok esetében. Mostanság már több, a gyerekek számára kedves foglalatosságot kínáló játszókát gondoznak civil egyesületek, sőt, az Irgalmasok temploma előtt már egy házaspár által örökbefogadott padon is pihenhetünk - akárcsak hamarosan a Zsolnay-negyedben is.

Pécsett egyes lakóközösségek mellett néhány civil szervezet is felvállalta, hogy gondjaiba vesz egy-egy játszóteret, ahol biztosítják a megfelelő körülményeket a gyerekek gondtalan időtöltéséhez.

Lóczi Szidónia, a városüzemeltetési feladatokat is ellátó BIOKOM Kft. pr-menedzsere szerint a Mosolymanó Egyesület például hat-hét játszótér folyamatos felügyeletét is ellátja, de a kertvárosi Melinda parkban is civilek tartják rendben a gyerekjátékokat és környéküket.

- A BIOKOM minden segítséget megad a civilek számára, akik a karbantartást és a játszóterek tisztántartását saját maguk végzik. Amennyiben például ki kell cserélni a homokozóban lévő szennyezett homokot, vagy elfogyott a mázoláshoz szükséges festék, illetve a javításokhoz az alkatrész, akkor hozzánk fordulnak, mi pedig biztosítjuk mindezt és az egyéb szükséges kellékeket a javításhoz - mondta Lóczi Szidónia.

Pár évvel ezelőtt néhány pécsi köztér adoptálására is lehetőség nyílt, például az uránvárosi Tesco melletti terület, valamint a Tettye bizonyos részeinek gondozását is magára vállalta egy-egy szervezet, illetve civil társaság. Az azonban tény, hogy az Irgalmasok temploma előtt látható, egy házaspár által örökbefogadott padot nem követték újabb hasonló események, és esetleges újabb kezdeményezésekről sincs hír.
Egyelőre a Zsolnay-negyedbe tervezett újabb akcióról sem lehet többet tudni, csak annyit, hogy egy különleges pályázat keretében saját pad elhelyezésére, megvételére lesz majd lehetőségük az arra vállalkozóknak.