Bemutatták a Pro Renovanda Cultura Hungariae programot

2012. április 10., kedd
Bemutatták a Pro Renovanda Cultura Hungariae programot

A Közép-európai térség erejét adja az itt egymás mellett élő nemzetiségek sokasága - hangsúlyozta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter kedden, mielőtt átadta a Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány kurátorainak megbízó levelét.

Navracsics Tibor elmondta: amikor egy új program indul útjára, egy újjászületésnek lehetünk szemtanúi. 22 éve, amikor az alapítvány megkezdte működését, a legfőbb cél az volt, hogy Magyarország kultúráját megújítsa, hogy az reneszánszát élhesse - fogalmazott a miniszter.

A kultúra biztosítja a nemzet életben maradását, újjászervezi azt - folytatta, majd hozzátette: ebből táplálkozik Kelet-Európa is. A Pro Renovanda Cultura Hungariae Program akkor lesz sikeres, ha hozzájárul a magyarság újjászületéséhez - húzta alá a miniszter.

A miniszterelnök-helyettes kiemelte: itt egymásra épülő programok soráról van szó, amelyek speciális területeket fognak össze. A kultúrának a heterogenitásban van ereje. Mi magyarok is sokszínűek vagyunk, de éppen ebből áll össze az az egész, amely a magyarságot adja - fűzte hozzá Navracsics Tibor.

A közép-európai térségben rengeteg nemzetiség él egymás mellett, ami időnként ugyan konfliktussal jár, de ez adja a térség erejét is - fogalmazott a tárcavezető, hozzátéve: a most induló program is ezt az erősödést segíti, erős Közép-Európát és az erős magyarságot kívánja támogatni.

Háttér

A Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítványt 1990 elején alapította az akkori művelődési miniszter, Glatz Ferenc. Az alapítvány célja a közoktatás, a felsőoktatás, a kutatás, kultúra, közművelődés aktuális feladatainak támogatása volt.

A Pro Renovanda Cultura Hungariae Program keretében öt különböző témakörben nyilvános, országos és határon túli közművelődési pályázatok meghirdetésére kerül sor.

Az öt témakör:

    a "dunatáji" népek kutatása
    a köz- és felsőoktatásban működő kollégiumok tehetséggondozása és kollégiumi művelődés
    települési identitás és népművészeti tevékenységek
    egyházak művelődési örökségével kapcsolatos kulturális tevékenységek
    zenei jellegű művelődési rendezvények