SVÁJCI NAPOK PÉCSETT

2023. október 5., csütörtök 14.002023. október 8., vasárnap 20.00
SVÁJCI NAPOK PÉCSETT
egyéb


Svájc és Magyarország az európai történelem számos fontos fejezetében osztozik, ugyanakkor szoros kulturális és gazdasági kapcsolatokat ápolnak egymással. A „Svájc a városodban” programsorozat célja, hogy Budapesten kívül is megmutassák Svájc kulturális, gazdasági és társadalmi aspektusait, ezért a Svájci Nagykövetség Pécs Önkormányzatával együttműködve 2023. október 4. és 8. között megrendezi a „Svájci Napok Pécsett” című rendezvénysorozatot.

A programok a „Körforgásos gazdaság egy fenntartható jövőért” témájú Svájci-Magyar Üzleti Fórummal kezdődnek, ahol az üzleti világ szereplői tájékoztatást kaphatnak a második Svájci-Magyar Együttműködési Programról („Svájci Alap”), és megismerkedhetnek mindkét ország fenntarthatósági stratégiájával. A svájci tiszta technológiákról szóló kiállításon innovatív megoldásokról tájékozódhatnak az érdeklődők. A Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért ügyvezető igazgatója által vezetett kerekasztal-beszélgetésen a körforgásos gazdaságról olyan svájci és magyar cégek képviselői cserélnek majd eszmét, mint a Holcim, a Roche és a Kontakt Elektro Kft. Kiemelt eseményként a Roche bemutatja a Pécsi Tudományegyetemmel kötött együttműködési megállapodást, melyet az esti gálaműsor keretében Navracsics Tibor miniszter jelenlétében írnak alá.

A Svájci-Magyar Gála ad otthont a Zsolnay Technikumban szeptemberben indult Caflisch cukrászverseny döntőjének is.
Míg a gála csak a meghívott vendégeknek szól, a nagyközönségnek október ötödikétől lehetősége nyílik meglátogatni a Civil Közösségek Házában megtalálható Svájci Pavilont, ahol megtekinthető lesz egy a svájci tiszta technológiákról szóló kiállítás, valamint egy interaktív fal mutatja majd be Svájcot, mint Magyarország és Európa hosszú távú partnerét.

Ugyanacsak ezen a napon avatja fel ünnepélyes keretek között a Pécsi Köztemetőben a Caflisch család felújitott síremlékét Jean-François Paroz, Svájc magyarországi nagykövete és Péterffy Attila, Pécs város polgármestere.
Magyarország víziója a fenntarthatóságról címmel dr. Botos Barbara, az Energiaügyi Minisztérium klímaügyekért és klímapolitikáért felelős utazó nagykövete tart majd előadást.

Jean-François Paroz nagykövet úr a „Svájc az iskoládban” program keretében pécsi középiskolákba látogat majd el, ahol találkozik a diákokkal, akikkel német-francia nyelvű kérdezz-felelek foglalkozásokon vesz majd részt. A rendezvénysorozatot megelőzően a tanárok a Svájci Nagykövetség által készített kvíz kidolgozásával készíthetik fel osztályaikat a programra. Nagykövet úr a Pécsi Tudományegyetemen október hatodikán tart vendégelőadást „Svájc Európában” témában.
A zenekedvelők sem maradnak program nélkül – pécsi jelenlétük ideje alatt az Alphorn Pilatus Kriens együttes a tradicionális svájci zenéből hoz ízelítőt a városba.

A mozi szerelmeseinek a Svájci Nagykövetség ingyenes vetítéseket biztosít, ennek keretében megtekinthető lesz A nőkért (Die göttliche Ordnung, német nyelven, magyar felirattal) és a Kontinensek sodrában (délen) (La Dérive des continents (au sud), francia nyelven, magyar felirattal) című svájci film az Apolló Moziban.
A svájci ételkülönlegességek sem maradnak el: vasárnap délután a „Svájci Pikniken”  híres svájci sajtkülönlegességeket, a Raclette-t és a Tête de Moine-t, továbbá a svájci borokat és válogatott svájci cégek termékeit lehet majd megkóstolni a Civil Közösségek Házában. 

Csatolt fájl:
  • application/vnd.openxmlformats-officedocument.wordprocessingml.document ikonLetöltés (2023-09-26-svajci_napok_pecsett_program_2.docx)
Helyszín: