Noé Bárkája Egyesület

Noé Bárkája Egyesület
Státusz
A szervezet: 
székhelyül a Civil Közösségek Házát jelölte meg

A Noé Bárkája Egyesület bemutatkozása, tevékenysége

Egyesületünket 2001 decemberében, többszöri módosítás után jegyezték be. Adószámot 2002-ben kaptunk. Csak ezután nyilatkozhatunk és folyamodhattunk támogatásért. Így az alakulás évében csupán gyógynövény-ismertető túrákat tartottunk. Ezek során alakult, változott tagságunk is, míg végre a Baranya Megyei Közgyűlés Elnöke és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium támogatásával működésünk költségeire és előadássorozatra is volt fedezetünk.

Felvettük a kapcsolatot az osztrák, hasonló nevű egyesülettel. Beléptünk a Dunántúli Környezetvédő Szövetségbe és a Magyar Természetvédők Szövetségébe. Kapcsolatba kerültünk a Gödöllői Szent István Egyetem, Pécsi Tudomány Egyetem tanáraival. Lakossági megkeresésünk is volt már, középkori növények azonosítását kérték tőlünk.

Egyesületünk célkitűzései a megvalósulás felé haladva helyenként bővülnek:

Kiveszőben lévő gyógy és fűszernövények felkutatása, bevonása a termesztésbe. Ezáltal megvalósul ezeknek a növényfajtáknak a védelme is. Ez a program sokak érdeklődését felkeltette.

Érdeklődnek tevékenységünk iránt azok is, akik parasztházat felújítva, annak kertjét is korhűen akarják kialakítani és az újjáalakult szerzetesrendek is, akik a régi kolostorkertek iránt érdeklődnek.

Egyesületünk ez évi célkitűzése a könyvtár létrehozása, valamint azok elérése és összefogása, akik kertjeikben szeretnék a hagyományos kertet és kertművelési technikát megvalósítani. Egyúttal előkészítjük egy mintakert létesítését. Ehhez Villány, Bóly, Kökény és Szigetvár térségében ajánlották fel területet. Az őszig kiválasztjuk a legmegfelelőbbet és ekkor elkezdjük ennek előkészítését is.

A szervezethez kapcsolódó programok: