Pécsi Kultúrpavilon - Közösségi Kert

Pécsi Kultúrpavilon - Közösségi Kert


Előzmények:
Határozottan jó ötletnek bizonyult Pécsett az az elképzelés, ahogy a fantasztikus adottságokkal rendelkező várfalsétányok működtetését a közelmúltban újragondolták. A középkori városfal épen maradt nyugati és északi részeit újították fel, amelynek eredményeként két gyönyörű teraszos park jött létre. Pécs belvárosának sokáig rejtett gyöngyszemei új életre keltek.

Az Északi Várfalsétány, a Székesegyház tőszomszédságában, a múzeumok utcája és az Északi Városfal közötti területen található. A sétány megközelíthető a Dómmúzeum Káptalan utcai bejáratán keresztül vagy az utcán feljebb található Modern Magyar Képtár és Múzeumgaléria felől. A helyiek és a turisták egyaránt szívesen keresik fel a parkot, amely egy nyugodt zöld szigetet jelent a mozgalmas-forgalmas belvárosi terek között.

A Nyugati Várfalsétány - amely a Civil Közösségek Háza udvarának folytatása - felújítását talán a legendás babiloni függőkertek ihlették. Csakugyan, szinte a város felett érzi magát az ember, amikor a nyugati teraszokról az alant elterülő kilátást kémleli. A jókora fákkal ékesített parkban egy hangulatos műemlék barokk pavilon is található.

A két Várfalsétány összterülete 10 000 m2.
A „Közösségi Kert” projekt célja:

- egyrészről a Várfalsétány felvirágoztatása, az aktív közösségi élet színterévé tétele, másrészről a helyiek közösséggé formálása, szorosabb emberi kapcsolatok kialakításának elősegítése, a különféle generációk összehozása. A résztvevők új kapcsolatokat építhetnek, megoszthatják egymással tapasztalataikat, nézeteiket.
-  továbbá a társadalmi életből kiszorult vagy kilépett, egyedül élők bevonása, aktivizálása is. Az egyedül álló anyukák például megoszthatnák egymással gyereknevelési tapasztalataikat, segíthetnének megoldást találni egymás problémáira.
A programok során kiemelt figyelmet kapna az öko gondolkodás, a fenntartható fejlődés, a zöld gondolatok megismertetése és továbbadása a helyieknek.

Célcsoport:

? Pécs belvárosának lakói
? Öntevékeny lakossági csoportok: ifjúsági csoportok, idősklubok
? Civil szervezetek

Tevékenység:

Ahhoz, hogy a civil közösségek/ helyi kezdeményezések birtokba vehessék a parkot, ez évtől kezdődően a Nevelők Háza Egyesület vállalta a parkokkal kapcsolatos fenntartási és kezelési kötelezettségeket. Ehhez semmiféle anyagi (sem eszköz) támogatást nem kaptunk a helyi önkormányzattól. (lsd. Mellékelt közgyűlési határozat) Tervünk, hogy a parkok egyfajta kulturális-közösségi térként (is) működjenek.
Ehhez viszont folyamatosan szükség van egy önkéntes csoportra, akik segítenek a parkok folyamatos karbantartásában, gondozásában.
Ezek a tevékenységek:
? sövénynyírás (100 méter)
? fűnyírás (8800 négyzetméter)
? lombsöprés
? szemétszedés
? járda, járófelületek takarítása (2000 négyzetméter)
? virágágyások kialakítása, gaztalanítás

 

Ezek mellett a kertben található műemlék barokk pavilonban hetente változó tematikus programokat szerveznénk a helyi lakosság számára/bevonásával:

? öko-játszóház (újrahasznosított játékok készítése pl: kupakokból, PET palackokból, kukoricacsuhéból, konzervdobozokból, műanyag flakonokból, régi CD-kből; a gyerekek megismerkednének a házi zöldségtermesztéssel, tejfölös dobozban palántákat nevelnének; már fiatal korban kialakulnának a környezettudatos élet alapjai)
? tavasztól őszig Olvasóliget működtetése önkéntesekkel
? újrahasznosított lampionkészítés, majd ezek kiállítása a kertben
? diavetítés gyerekeknek
? fa-szépségverseny (a lakosok a Nyugati Várfalsétány ősfáira szavazhatnak, ezzel is terjesztenénk a természet megóvásának fontosságát)
? közösségi piac a belváros lakói részvételével, melynek keretein belül csereberélgethetnek, beszélgethetnek, tapasztalatokat oszthatnak meg (pl.: egészséges ételek receptjei, tartósítószer-mentes befőzési tippek)
? előadások különféle környezettudatos témákban (az idősebb generáció önkéntesei által tartott előadások például a környezetbarát házi növénytermesztésről, vegyszermentes takarítási tippekről, tartósítószer-mentes befőzésről, egészséges étkezésről, szelektív hulladékgyűjtésről)
? oktató kert kialakítása ősszel virágzó évelő növényekkel (pl.: őszirózsa, krizantém, dália), örökzöldekkel, melyek segítségével a gyerekek is megismerhetik az évszak jellegzetes nővényeit, azok ápolásának, gondozásának fortélyait

Várt eredmények:

A projekt eredményeként egy olyan park alakulna meg, mely a helyi közösség építésének fő színtere lehetne. A megszervezett programokon a gyerekek (és a felnőttek is) megismerkedhetnének a fenntarthatósággal, az újrahasznosítás lehetőségeinek széles skálájával, valamint a résztvevők betekintést nyerhetnének az öko-gondolkodás „művészetébe”.

Projektben közreműködők:
Önkéntesek bevonásával szeretnénk a Vársétányokat használható állapotba hozni. A fenti tevékenységek egy hét során folyamatosan kb. 10-12 önkéntest igényelnek (9:00 – 18:00 óra között). Terveink szerint 3 órás beosztásokban fogadnánk az önkénteseket, mivel célunk, hogy minél többen vegyenek részt a munkálatokban, hogy ezzel is erősödjön a felelősség és az elköteleződés a pécsiekben saját értékeik megőrzésére és ápolására.
A tervezett minimális részvétel:
? 3 óránként 10 önkéntes
? napi 30 önkéntes
? heti 210 önkéntes

 

 

Link:
Projektcsoport:
Időtartam:
  • 2011.09.012011.12.31