SZÍNEZD ÁT! - Pécs, Szent István tér

2015. június 6., szombat 10.3017.00
SZÍNEZD ÁT! - Pécs, Szent István tér
gyermek-ifjúsági

Színezd át!

Színezd át! – ezzel a címmel zajlik 2015 májusától októberig országos rendezvénysorozatunk, melynek keretében 11 megyeszékhelyre látogatunk el. Az ingyenes családi napon színes programokkal, játékos feladatokkal, ének- és tánctanítással, közös történetmeséléssel ösztönözzük a gyerekeket és felnőtteket a kultúrák közötti azonosságok és különbözőségek megismerésére és elfogadására.
A kampány fő célja a többségi társadalom és a nemzetiségek értékeinek megismerése, együttműködésünk és együttgondolkodásunk erősítése.
„Tarka lesz, ha hagyod, Hogyha úgy akarod, Jó sok árnyalatot ölt! Hogyha úgy akarod, Hogyha elfogadod, Szebb lesz színesen a Föld!” – szól a „Színezd át” dal egy részlete, melyet többek között olyan hírességek énekeltek fel – csatalkozva ezáltal a kampány nagy számú támogatói mellé –, mint Demjén Ferenc, Szulák Andrea, Falusi Mariann, Oláh Gergő vagy Mező Misi. Célunk, hogy megmutassuk mindenkinek: több az azonosság bennünk, mint a különbözőség. Mivel az előítéletek leggyakrabban az ismeretek hiányán alapulnak, ezért a nemzetiségek – köztük kiemelten a romák – kultúrájának, életformájának bemutatására alkalmas játékok, közös történetírás, ének és tánctanítás, közös játékkészítés révén ismerheti meg a közönség a nap folyamán a velünk élő nemzetiségek értékekeit.
Hiszünk benne, hogy a kultúrák találkozása, az azonosságok és különbségek felismerése és elfogadása átszínezi, gazdagítja, és minőségileg jobbá teszi a különböző nemzetiségek egymás mellett élését és gondolkodását. Ezt szeretnénk mi is elősegíteni a változatos programokat kínáló országos rendezvénysorozattal.

Az esemény házigazdái a résztvevő városok polgármesterei, helyi védnökei pedig elismert személyiségek, sportolók, zenészek, énekesek, színészek. Az esemény fővédnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere

A programot minden helyszínen a Somnakaj című roma musical esti előadása zárja, amelyben elismert énekesek, zenészek, táncosok közreműködnek. A főbb szerepekben Falusi Mariannt, Mező Misit, Tompos Kátyát, Oláh Gergelyt, Papadimitriu Athinát láthatjuk. A zenész-közreműködők között pedig olyan neves művészeket találunk, mint Szakcsi Lakatos Béla, Balogh Kálmán vagy Balázs Elemér. Az előadás egy vérbeli crossover; koncert és színház, tánc és irodalom, tradicionális képzőművészet, hagyományőrzés és modern formák találkozása.
A valós elemekből, visszaemlékezésekből építkező történet főszereplője egy roma lány, aki elindul, és példát mutat arra, hogy a gyökerek vállalása mellett is megvalósítható a tanulás általi kitörés.  Az előadást tavaly mutatták be a Művészetek Palotájában.

 

A Szent István téren zajló programok megszervezésében együttműködő partner a Nevelők Háza Egyesület.
 

Csatolt fájl: