PTE INTERNATIONAL SEASONS Africa Days Közel Afrikához - Kulturális programok egész nap a Civil Közösségek Házában

2022. május 21., szombat 10.0021.00
PTE INTERNATIONAL SEASONS Africa Days Közel Afrikához - Kulturális programok egész nap a Civil Közösségek Házában
egyéb

PTE INTERNATIONAL SEASONS
Africa Days
Közel Afrikához - Kulturális programok egész nap a Civil Közösségek Házában
10:00
Fedezd fel Afrikát! - Gyermekprogramok a Civil Közösségek Házában

Óriáskifestő, gyöngykészítés, karkötő afrikai anyagból. Egy nagy afrikai természetképet rajzolunk, színezünk és festünk együtt, így ismerjük meg Afrika állatait. Megtanulunk papírból gyöngyöt készíteni és felfűzni azokat, ahogy a fekete kontinensen csinálják. Színes, díszes afrikai anyagokból pedig karkötőt és nyakláncot készítünk. Játékos alkotás közben fedezzünk fel Afrikát.
13:00
Közös főzés a Pécs Bike Maffia kerékpáros csapatával
Öt évvel ezelőtt budapesti mintára jött létre a Pécs Bike Maffia, mely lelkes kis csapat segítő tevékenységével, a városi Családsegítő Központok együttműködésével, elsősorban nehéz sorsú, sokgyermekes családokra, egyedül élő idős emberekre fókuszál.
2016-ban „ÜSTökösök" éves akciósorozattal indítottak, melynek célja volt, hogy „körbefőzzék" a várost, és széleskörű együttműködések mentén látványos aktivizálódást és szemléletformálást érjenek el. A nyitó év várakozáson felüli együttműködéseket generált és számos támogatót mozgósított, a kis csapatot az egész város megismerhette.
4 éven keresztül a Szabadkikötő adott otthont a lelkes maffia csapatnak. A tavalyi évtől új bázishelyükön, az Esze Tamás utcai Pécsi Közösségépítő és Önkéntes Központban folytatják a közösségi főzéseket, és az új helyszín adottságait kihasználva tervezik, hogy rendszeres adománygyűjtő, valamint közösségi programok szervezésével népszerűsítik az egymásra való odafigyelés, az egymás segítésének, támogatásának, elfogadásának fontosságát. Ezen a szombaton Afrikát megigéző ételeket és finomságokat fognak készíteni a rászorulók számára. Ha Te is besegítenél az ételek elkészítésében, akkor Téged is szívesen vár a Bike Maffia
14:30
Cargobike for Africa: hogyan építsünk teherbringát Afrikában? Egy műszaki fejlesztés projekt szépségei és nehézségei

Zoli gyerekkora óta lelkes Afrika rajongó, emellett van még egy szenvedélye, ami nem más, mint a biciklikészítés. A két hobbi összekapcsolódott, amikor egy különleges, afrikai terepre tervezett teherbiciklit készített. Zoli, végzettségét tekintve gépészmérnök, azonban saját kezűleg készíti el különleges járgányait. 2017 óta hat alkalommal járt Tanzániában, megismerkedett az ország kulturális és természeti értékeivel is, de látogatásai nagy részét annak szentelte, hogy felkutassa a helyi műhelyeket, elkészítse a nem mindennapi teherbicikli prototípusát kint is, majd megtanítsa a biciklikészítés folyamatát.
Május 21-én Papp Zoli mesél tanzániai útjairól, a tervezési folyamatról, a műszaki fejlesztés állomásairól, szépségeiről és nehézségeiről és elhozza magával az egyedi teherbiciklijét is. Tarts velünk és ismerd meg a Cargobike for Africa projektet.
16:00
Ételkihordás kerékpárral a rászorulók javára a Pécs Bike Maffia csapatával
16:00
Ballet Camara – közös afrikai dobolás

Egyórás intenzív afrikai djembe dob workshop, melyekhez 8-10 darab dobot biztosítunk a közönségnek. A résztvevők 8- 10 perces turnusokban cserélődnek, létszámtól függetlenül. Előképzettségre nincs szükség. Jelszó: ahogy a dobon kifér!

17:00
Afrika Művészete - Kiállításmegnyitó

Május 21. és 25. között a Törös Collection lenyűgöző afrikai maszkjait, különleges szobrait, mellettük pedig Németh Aliz és Zászkaliczky Ágnes pompás Afrika ihlette festményeit csodálhatjuk meg a pécsi Civil Közösségek Házában.

17:30
Ballet Camara: Afrikai tánc és dob show

A tehetséges afrikai művészekből álló formáció autentikus öltözetben, kevéssé ismert hangszerekkel idézi meg elsősorban Nyugat-Afrika (Szenegál, Guinea) hangulatát. Többek között bemutatják a világon egyedülálló akrobatikus táncot az óriás tökedénnyel, valamint további nyugat- afrikai néptáncokat (serer, diola, peul, mbalax) autentikus öltözetben, kevéssé ismert hangszerekkel.
18:00
Afrikai kocsmakvíz

A kocsmakvíz műfaját az Egyesült Királyságban, az 1970-es években alkotta meg a Burns and Porter vállalkozás, és hamarosan a brit kultúra részévé vált. Európa-szerte először az ír pubok által terjedt el, de később sok más vendéglátóipari egységben megjelent. Magyarországon 2010 környékén jöttek létre az első kocsmakvíz-közösségek.
Színes Afrika kocsmakvíz vetélkedőnkre 3-4 fős csapatok jelentkezését várjuk.
Fődíj: afrikai sörválogatás
A vetélkedő szervezői: Pécsi Közösségi Alapítvány és az Amnesty International
19:00
Ballet Camara - Afrikai "örömtánc" és tánctanítás

A Ballet Camara tehetséges afrikai művészei élő dobszóval adják a talpalávalót, miközben egyszerű, de annál élvezetesebb afrikai lépéseket mutatnak a közönségnek. Előképzettség nem szükséges, az életigenlő, jó hangulat garantált!
20:00
Afrikai ritmusok kifulladásig – Dj Director (alias prof. Tarrosy) and DJ Zseta

Afrikai tánczenei válogatás a PTE Nemzetközi Igazgatóság „főállású” lemezlovasaitól
Az Afrika Napok ideje alatt a Szabadkikötő (7626 Pécs, Király utca 64.) minden nap afrikai menüsorral is várja az ebédelni vagy vacsorázni vágyókat.
Szervező: PTE Nemzetközi Igazgatóság