Közösségszervezés és közösségi költségtervezés-. -mint a közösségi problémamegoldás és a részvételi demokrácia eszközei- Műhelymunka

2016. szeptember 6., kedd 09.0017.00
Közösségszervezés és közösségi költségtervezés-. -mint a közösségi problémamegoldás és a részvételi demokrácia eszközei- Műhelymunka
workshop

MEGHÍVÓ

Tisztelettel meghívjuk Önt
2016. szeptember 6-án, 9 órától egy közös műhelymunkára
a Civil Közösségek Házába
(Pécs, Szent István tér 17.)


Téma:
Közösségszervezés és közösségi költségtervezés-. -mint a közösségi problémamegoldás és a részvételi demokrácia eszközei-


Műhelyvezető tréner: Sondra Youdelman

A műhely menete:
9:00-9:15  Bevezetés, köszöntés, ismerkedés, elvárások
9:15-9:45  Közösségi költségtervezés alapjai
A folyamat modellezése, értékelése
10:45-11:00  Szünet 
11:00-12:00   A folyamat lépéseinek kibontása a gyakorlatban
12:00-13:00   Ebédszünet
13:00-13:30  Források, segédanyagok
13:30-14:30  A módszer alkalmazhatóságának sajátosságai hazai terepen
14:30-14:45  Szünet
14:45-15:45 A módszer alkalmazhatósága a saját munkaterületen: lépések, lehetőségek, konkrét terv
15:45-16:30 Pécsi csoport alakítása a közösségi költségtervezés városi szintű alkalmazására
16:30-17:00  Napértékelés, zárás


A közösségi költségtervezés egy olyan demokratikus folyamat, melynek során a közösség tagjai közvetlenül döntenek a közpénzek bizonyos részének elköltéséről. Ez a demokrácia alulról való szerveződésének egyik legjobb megvalósulási formája. Segít a költségvetéssel kapcsolatos döntések tiszta átláthatóságában. Valódi hatalmat ad az emberek kezébe, akik azelőtt sosem vettek részt politikai folyamatokban, döntésekben. A módszert 1989-ben Porto Alegré-ben, Brazíliában alkották meg a városi költségvetésre alkalmazva először. Azóta több mint 1500 városban használják világszerte.

Sondra Youdelman segítségével kezdődhetett el a közösségi költségtervezés New York City-ben. Az elmúlt hat önkormányzati ciklusban elérték, hogy a folyamatba bevont választókörzetek száma 4-ről 31-re emelkedett, a közösségi költségtervezésbe bevont önkormányzati költségkeret pedig 4 millióról 35 millió dollárra nőtt.

A műhelyen felfrissítjük a módszer alapelveit, lehetőség nyílik a folyamat megtapasztalására egy szimulációs játékon keresztül, továbbá a műhelyre meghívott helyi döntéshozókkal pedig közösen gondolkodhatunk a módszer hazai (pécsi) alkalmazásának legjobb módjáról.

A munkanyelv angol, de tolmácsolást biztosítunk!

A műhely ideje alatt büfét és ebédet biztosítunk.
A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött!
Regisztráció: bmcicatckh [dot] hu;  +36-72-215-543

Katona Kriszta, a Pécsi Szín-Tér Egyesület vezetője 2016 áprilisától egy közösségszervezőknek szóló  hathetes ösztöndíjprogramban vett részt az USÁ-ban. Ennek keretében négy hetet töltött New Yorkban a Community Voices Heard-nél, egy 25 éves közösségszervező múlttal rendelkező szervezetnél. Mentora, Aaron Jones 2016. július 9-12. közt Pécsen tartózkodik, ennek apropóján nyitott műhelyt szervezünk pécsi és Pécs környéki civileknek, oktatási intézmények vezetőinek és érdeklődő segítő szakmabeliek.
További részletekért érdeklődni Katona Krisztánál a 0620 5235599-es számon lehet.

Sondra Youdelman, a Community Voices Heard igazgatója (16 évig), korábban a CVH közpolitikai és kutatási vezetője

Sondra több mint 20 éves tapasztalattal rendelkezik közösségszervezőként és aktivistaként alulról szerveződő csoportokkal és alacsonyjövedelmű emberek közösségeivel való munkában az USÁ-ban és nemzetközi szinten is.

A CVH egy tagsági alapú szervezet, mely alacsonyjövedelmű new yorkiakból áll, akik az életüket erősen befolyásoló ügyekben a politikai szabályozás megváltoztatásáért küzdenek szervezéssel. Sondra a CVH-nél végzett munkája alatt a jóléti-és munkaerőfejlesztéssel kapcsolatos politikával, a szociális lakhatás fejlesztésével és megőrzésével, a társadalmi elköteleződés és a részvételi demokrácia előmozdításával foglalkozott. Vezetése alatt a CVH a városi, egy témára fókuszáló szervezetből több megyét lefedő, sok ügyet felkaroló szervezetté vált, és létrejött a CVH politikai munkáját támogató és szervezeti kereteit biztosító CVH Power is. Munkáját számos innovatív részvételalapú irányítási folyamat szőtte át, pl. a Közösségi Költségtervezés New Yorki Programja és a Kelet-Harlem Szomszédsági Terv kialakításának folyamata.
Sondra a Princeton Egyetem Woodrow Wilson Iskolájában szerzett MA diplomát köz-és nemzetközi politika szakon, és BA-t amerikai tanulmányok szakon a Wesleyan Egyetemen, ahol az elnyomás és a forradalom voltak a fő kutatási területei.

 

Helyszín: