Mindörökké Zsolnay

2011. október 27., csütörtök
Mindörökké Zsolnay

Mindörökké Zsolnay! címmel nyílik rendhagyó ékszerkiállítás az Iparművészeti Múzeum azonos című pályázati anyagából az Ezüstláz Ékszergalériában.

A pécsi tárlatra a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. Hétköznapok Zsolnayja c. pályázatához kapcsolódóan, a Művészetek és Irodalom Házában megvalósuló kiállítás társrendezvényeként kerül sor.

Az ez tavaszán meghirdetett „Az Iparművészeti Múzeum újjászületése ékszerként” alcímet viselő lakossági-szakmai pályázat a több mint százéves múzeum megrongálódott, cserére szoruló Zsolnay-mázas tetőcserepeinek ékszerként való újragondolását tűzte ki célul. A koncepció lényegi eleme az az intenció volt, hogy a megvalósuló, új minőséget és funkciót képviselő re-design tárgyak oly módon állítsanak emléket a múzeum emblematikus jelentőségű szecessziós épületének (Lechner Ödön munkájának), azon belül Zsolnay Vilmos hagyatékának, mely hétköznapiasult szuvenír formájában kifejezi a 21. századi ember viszonyát ehhez a szellemi örökséghez.

A pályázatra beérkező mintegy kétszáz alkotás (71 alkotótól) – a sárga és zöld mázas vagy éppen máz nélküli cserépdarabok felhasználásával – a legkülönfélébb technikával és anyagkombinációval készült a horgolt, csomózott textíliáktól, bőrtől, gyöngyfűzéstől kezdve az üvegműves, porcelán és kerámia megoldásokon át az ezüst és egyéb ötvösmunkákig. Szemléletében és stílusában is igen színes a pályamunkák sora: az ékszerek egy része a múzeumépület szecessziós motívumrendszeréből építkezik, más alkotások ereklyetartó formájában értelmezik újra a megmentett cserépdarabot, míg ismét más művészek kisplasztikai igénnyel, „testszoborrá” formálták ékszerüket. Bármilyen technológiát és anyagpárosítást alkalmaztak is a pályázók, nem volt könnyű dolguk, hiszen a Zsolnayak által kifejlesztett pirogránit rendkívül kemény anyag, mely már ezen tulajdonságánál fogva sem szokásos alapanyaga az ékszereknek. Így aztán érdekes megfigyelni a pályamunkákon azt is, hogy milyen sokféle módon fogtak az anyag megmunkálásához az alkotók, akiknek csak egy elenyésző része a technológiában képzett szakember. A pályázat ugyanis a jelentkezők számán túlmutatóan is széles rétegeket mozgatott meg: aktív képzőművészek és a design különböző területein működő (fémműves, üvegműves, keramikus, textiles) iparművészek mellett ezen ágazatok kézműves mesterei, továbbá „hobbyalkotók” is szép számban mérették meg magukat.

A kész ékszerek ilyetén sokszínűsége egyrészről lenyomata a lakosságban élő alkotói vágynak és potenciálnak, más tekintetben pedig mindenképpen képet ad arról is, hogy miként él és élhet tovább a hétköznapok emberében Zsolnay hagyatéka. Ezen a ponton kapcsolódik legszorosabban össze a Hétköznapok Zsolnayja c. pályázat és kiállítás alapkoncepciója az Iparművészeti Múzeum kezdeményezésére megvalósult alkotásokkal. Az Ezüstláz Ékszergalériában mintegy harminc darab újragondolt „Zsolnay-ékszer” látható, köztük a pályázat díjnyertes alkotásai.

 

Megnyitó:

2011.10.28., péntek 17 óra, Művészetek és Irodalom Háza (a Hétköznapok Zsolnayja kiállítással együtt)

Kiállításhelyszín:

Ezüstláz Ékszergaléria, Pécs, Ferencesek utcája 18.

Látogatható:

H-P: 10-18, Szo: 10-13, V: zárva

A belépés díjtalan.

www.pecsinapilap.hu