Köztartozás-mentesség az 1 %-ért

2012. július 31., kedd
Köztartozás-mentesség az 1 %-ért

Felhívjuk az alapítványok, közalapítványok vagy egyesületek (civil szervezetek) figyelmét arra, hogy amennyiben számítanak a személyi jövedelemadó 1%-ára, de köztartozásuk van, azt 2012. július 31-ig, továbbá a 2012. augusztus 1-jétől esedékessé vált köztartozásukat az esedékesség napján rendezniük szükséges!

Ugyanis a személyi jövedelemadó 1%-a nem illeti meg azokat a civil szervezeteket, amelyeknek 2012. augusztus 1. és a „kedvezményezetti státusz” igazolására szolgáló adatlap keltének időpontja között akár 1 napig olyan köztartozásuk áll fenn, amelyre nem kaptak fizetési halasztást vagy részletfizetési kedvezményt.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal csak kivételes méltányosságot érdemlő esetben tekinthet el ettől a feltételtől, különösen akkor, ha a rendelkezett összeg átutalásának meghiúsulása a kedvezményezett alapvető céljának elérését súlyosan veszélyezteti. Figyelemmel kell lenni azonban arra, hogy kivételes méltányosság gyakorlása esetén is csak a köztartozás rendezése után teljesítheti az adóhatóság a kiutalást.

A kedvezményezett (1%-ban részesülni kívánó) szervezetek 2012. augusztus 1-je előtt esedékessé vált meg nem fizetett köztartozásukat legkésőbb 2012. július 31-ig, a 2012. augusztus 1. és az adatlap benyújtása között esedékessé váló kötelezettségüket legkésőbb annak esedékességéig rendezzék, mivel a lejárt esedékességű köztartozásuk 2012. augusztus 1. napjától késve történő rendezése esetén nem jogosultak a részükre felajánlott 1% összegére.

Az állami adóhatóságnak az a célja, hogy az 1%-os felajánlásokra igényt tartó szervezetek megismerjék a kedvezményezetté válás törvényi feltételeit, amelyek közül az egyik fontos feltétel, hogy a felajánlásokat fogadó civil szervezetek időben rendezzék köztartozásukat.

Link: