"Az idősebbek azért jönnek, hogy zsizseghessenek, pöröghessenek"

2011. november 14., hétfő
"Az idősebbek azért jönnek, hogy zsizseghessenek, pöröghessenek"

Az Önkéntesség Európai Évét írjuk, vagyis 2011-ben a kontinens minden országában kiemelt figyelmet fordítanak az ügyre. Olyannyira sikeres a nemzetközi program, hogy az íve december 31-ével sem szakad meg: jövőre a szépkorúak munkájára fókuszálhat majd mindenki a senior programnak köszönhetően. Pécsett egyébként is nagy a hajlandóság az önkéntességre. Knyihár Éva (képünkön), a Baranya Megyei Önkéntes Centrum szakmai vezetője háromszáznyolcvan ekképpen foglalkoztatottról számolt be, akiknek több mint egyharmada a nyugdíjas korosztály képviselője.

A Nevelők Háza Egyesület elnyert egy uniós pályázatot, amelyből 2011 januárjától fenn tudják tartani a Baranya Megyei Önkéntes Centrum irodáját. Közel 380 regisztrált önkéntesük serénykedik idén, akiket több mint száz programhoz közvetítettek ki, úgy negyven szervezethez. A létszám egyharmada az idősek csoportjából kerül ki, korosztályukból többnyire az aktív életet élők keresik fel a Centrumot - tudtuk meg Knyihár Éva vezetőtől. Hogy mégis mit tud tenni egy nyugdíjas, arra az irodavezető azt mondja, a „nagymamai munkakörtől" távolabb eső feladatokat is elvégeznek.

- Az idősebbek főleg azért jönnek, hogy zsizseghessenek, pöröghessenek. Minden feladatot ellátnak, amire erejükből telik. Rendezvények előtt és után takarítanak, főznek, varrnak, de komplexebb feladatokra is ráharapnak. Főleg a múzeumokban vállalnak tárlatvezetést, de meglepő, hogy idén az Örökség Fesztiválért is kapkodtak. Kiadtunk egy-két helyiséget öltözőnek a rendezvény idejére, a nénik és bácsik pedig hattól tizenegyig műszakot vállaltak a megőrzésre, hogy találkozhassanak a Vad Fruttikkal meg a Punnany Massif-val - tért ki a legnépszerűbb munkakörökre Knyihár.

Idegenvezetést is vállalnak a Centrum idős önkéntesei, egyikük például a japán nagykövetnek tolmácsolt, a másik, diplomás nyugdíjas hölgy pedig a nemzetközi ügyintéző szerepét tölti be az irodánál.

Az Unió tavaly a szegénységellenes évet kiáltotta ki, napjainkat az önkéntességnek szentelhetjük, ezt továbbgöngyölve pedig az időskori önkéntesség évébe csúszunk át 2012-re. A Centrum ráfekszik a témára: december 5-én, a Nemzetközi Önkéntesség Napján öntik struktúrába eddigi terveiket.

A Nevelők Háza Egyesület, az Önkéntes Centrum és az Esélyek Háza együtt készítik el a programokat azon fő csapásirányok mentén, melyek szerint együtt dolgozhatnak majd az idősekkel. Knyihárék egy workshoppal készülnek, amelynek keretében az időseket érintő, bosszantó ügyeket vázolják fel, melyekre megoldási módszereket kínálnak majd a 2012-es senior önkéntes évre.

- „Nagyit szeretnék!" programot tervezünk, vagyis egy-egy magányosan élő időskorú embert olyan családokkal hozunk össze, ahol nagyszülőhiány áll fenn. Az önkéntes része a dolognak, hogy az idősek ezt maguknak szerveznék, ahogy a másik tervezett eseményünket, az Idősek Ki-Mit-Tud?-ját is. Ezek a programok is attól lesznek önkéntesek, hogy a konkrét rendezvényt ők maguk bonyolítják le. Biztosan tető alá hozzuk a környezettudatosságot felölelő napunkat is. Ezalatt az idősek magyarázzák majd el fiataloknak, milyen módszerek vannak a vegyszer nélküli takarításra, a tartósítószer nélküli befőzésre, satöbbi - lelkendezett Knyihár a jövőt illetően.

Pécsett egyre nagyobb a kereslet az önkéntesekre, mivel velük is lehet felelősségteljes munkát végeztetni - az állásadó pedig akár spórolhat is a béren.